top of page

WHATSAPP GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ NEDİR NE DEĞİLDİR?

Güncelleme tarihi: 23 Oca 2021

Bu yazımızda herkesin merak ettiği ve içeriğini tam olarak bilmediği bir konu hakkında bilgilendirmede bulunacağım. Günlük yaşantımızda ailemizden hatta kendi hafızamızdan bile çok güvendiğimiz bir programdan bahsedeceğim. Adı ‘’WhatsApp’’. Son zamanlarda WhatsApp’ ın bize sunmak istediği bir sözleşme ve bu sözleşmeyi kabul etmediğimiz takdirde neler olacağını gelin birlikte inceleyelim.


 

Bilindiği üzere Facebook, Şubat 2014’de WhatsApp’ı tam tamına 19 Milyar dolara satın almıştı. Facebook'un kurucusu Marc Zuckerberg satın almayı duyurduğu açıklamada WhatsApp'ın sunduğu hizmetleri "çok değerli" olarak tanımlamıştı. Tabii ki sadece bir mesaj gönderim uygulamasının bu kadar değerli olmasının bazı sebepleri bulunmakta. Zira 2020 Türkiye’sinin en değerli 100 markasının piyasa değeri 24,6 Milyar Dolar seviyesinde. Bu makasın nedeni ise, WhatsApp’ın sunabileceği reklam ağı desteği ve elde edeceği bilgiyi işleyebileceği platformlarla kardeş konumda olması.


Aynı zamanda Facebook-WhatsApp işbirliği kaynaklı bir açıklamasında yaklaşık 87 milyon kişiye ait bilginin Cambridge Analytica adlı politik danışmanlık şirketi ile uygunsuzca paylaşılmış olabileceğini açıkladı.(04.04.2018) Daha sonra ise ABD seçimlerini etkilediği ileri sürülerek Mark Zuckerberg ve ekibi ABD’de birçok soruşturma silsilesine tutuldu. 328 Milyon nüfuslu ABD’de 87 milyon kişinin, şahsi siyasal tercihleri ve bu siyasal tercihlerin neden kaynaklandığı gibi birçok bilgi sanırım bir seçim için çok çok önemli bir seviyededir. Bu durumun küresel seviyede tüm dünya devletlerinin seçimleri için kullanılması halinde sosyal medyanın gücünü görmemiz açısından kaçınılmaz olacaktır. Fakat burada yazıma devam ederken bir şeylerin yanlış gittiğini, daha doğrusu etik olmadığını umarım siz de fark etmişsinizdir. Çünkü buraya kadar anlattığım tüm hususlarda kullanıcılardan açık ve net olarak izin alınmaması durumu söz konusu. –İzinsiz bilgi işleme- söz konusu. BİNGO! WhatsApp-Facebook ikilisi ise bu işe deyim yerindeyse bir dur diyor. Artık kişisel bilgilerinizin kullanılmasını yasal hale getirmek istiyorlar. Trump’ın kazandığı ABD seçimlerinde kişisel bilgilerden kaynaklı yönlendirmelerin ne kadar başarılı olduğu da net bir şekilde görülmüştü.




WhatsApp Gizlilik Sözleşmesinin İçeriği Nedir?

WhatsApp Sözleşmesi ise kişisel yazışmaları en temel anlamda reklam, pazarlama, bilgi işleme vb. gibi alanlarda kullanmak istediğini ve bu durumu kabul etmemiz halinde uygulamaya devam edebileceğimizi taahhüt ediyor. Bunun için kendi sayfalarında belirttikleri gibi kullanıcılara ait olan medya, hesap bilgisi, mesaj ve bağlantılarına pratik anlamda ulaşabileceklerini ifade ediyorlar. Tam da burada Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun önemi ortaya çıkıyor. Kişisel verilerin korunması, veri işleme faaliyetlerinin önceden belirlenen kurallar gözetilerek yapılması ve kişinin temel hak ve özgürlüklerinin zarar görmemesi için bir disiplin sağlanmasıdır. Bu noktada vurgulanması gereken şudur: Veriyi korumak, verinin kullanılmasının yasaklanması değil; verinin kim tarafından hangi amaca yönelik olarak ve nasıl kullanacağının kararını, verinin sahibinin vermesini sağlamaktır. Kanunumuz, kişisel verilerin şahsın izni olmadan kullanılmasını engelleyerek çağdaş hukuk mevzuatı rolünü yerine getirmektedir. Bu kanuna benzer birçok kanun yabancı devletlerin mevzuatında yer almaktadır. Bu yüzden WhatsApp net şekilde kullanıcılardan izin almakta.

Ayrıca bu sözleşme ile şahsımca, gelecekte kullanılması muhtemel olan kişisel bilgilerin işlenmesinde tüm hukuki pürüzler bu şekilde ortadan kaldırılmaktadır. Ve güçlü sosyal medya platformlarının filmlerde olduğu gibi dünyanın geleceği açısından söz söyleme yetkisinin çok net şekilde önü açılmaktadır.


 

Kısaca toparlamak gerekirse Facebook menşeili WhatsApp, çok büyük bir gücü elinde tutmakta. Yukarıda belirttiğim gibi bu tür uygulamalar şahsımıza ait çok önemli iletileri de içerisinde barındırıyor. Bu verilere ulaşma ve kullanma kabiliyetine sahip olan merciiler ise temel anlamda kullanıcılara sunduğu sözleşme ile bu durumu hukuken meşru hale getirmektedir. Her ne olursa olsun en içten temennim, insan iradesinin hür şekilde kendini gerçekleştirebilmesidir.


Yazar: Mert DİNÇER

 

KAYNAKÇA

ÇAKIR, M. Ö. 2020, ‘’Türkiye’nin en değerli markası THY’’ AA.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyenin-en-degerli-markasi-thy/1870125

WHATSAPP, 2021 ‘’WhatsApp Gizlilik İlkesi’’

https://www.whatsapp.com/legal/updates/privacy-policy

ANADOLU AJANSI. 2018, ‘’Facebook Skandalı Büyüyor’’ AA.

WORLDOMETERS. 2020 ‘’World Population’’

BİLİMP, 2020

LOGO BLOG. 2019, ‘’KVKK NEDİR, KAPSAMINDA NELER BULUNUR’’

https://blog.logo.com.tr/kvkk-nedir-kapsaminda-neler

546 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page