top of page

HUKUKÇULAR GÖRSÜN TÜRÜNDEN kitaplar

1. NUTUK - Mustafa Kemal ATATÜRK

Resim1.png

Nutuk, siyasi ve milli tarihimizi birinci elden anlatan değerli bir kaynaktır. Atatürk’ün bizzat kendi kaleminden çıkan bu eser; milli birlik, milli irade ve milli hakimiyet kavramlarının ortaya çıkışını anlattığı gibi bu ilkeleri sürdürebilme açısından da rehber eser özelliği taşımaktadır. Bu kavramların ışığında Nutuk; 7’den 70’e herkese hitap eden, yol gösterici nitelikte bir eserdir.

 

 

“Adalet dilenmek ve acındırmak gibi bir ilke yoktur. Türk ulusu, Türkiye’nin yarınki çocukları, bunu bir an uslarından çıkarmamalılardır.”

2. Soğukkanlılıkla (In Cold Blood) – Truman Capote

1959 yılında cezaevinden henüz tahliye edilmiş iki kişi, orta sınıf bir Amerikan ailesini vahşice katleder. Capote, gazetede birkaç cümleyle bahsedildiğini gördüğü ancak sonradan tarihe ‘nedensizce’ işlenmiş en vahşi cinayetlerden biri olarak geçecek olan Clutter katliamının arkasındaki gizemin peşine düşmeye karar verir.

Yazar arkadaşı Harper Lee ile birlikte Kansas’ın Holcomb kasabasına ipuçlarını toplamak üzere keşfe gider. ‘Non-fiction’ anlatımla hazırlanmış bu eser, okuyanları suç ve suçlu tanımların üzerine yeniden düşünmeye zorluyor.

Resim2.png

 

“Kanun, biz insanların canını almanın yanlış olduğunu söylüyor, sonra topluma kötü bir örnek teşkil ederek yanlış dediği şeyi kendisi yağıyor. İdam cezası; cinayet işlemekten farksızdır, en az onun kadar çirkin bir eylemdir.”

3. Monte Kristo Kontu (Le Comte de Monte-Cristo) – Alexandre Dumas

Yardımcı kaptan Edmond Dantes, düşmanları tarafından tuzağa düşürülüp Napolyon casusu olmakla suçlanır. Hapishanede geçirdiği süre boyunca kaçış planları yapıp ona iftira atan Savcı Villefort’tan alacağı intikamı düşünür. 14 yılın sonucunda bir ceset torbasının içinde hapisten kaçmayı başaran Dantes, esrarengiz Monte Kristo Kontu olarak geçmişte yaşananların peşine düşer ve suçsuz olduğunu ortaya çıkarmak için çabalar. 

 

“Elinde adaletin kılıcını tutan adam, nerede suç varsa kılıcı oraya indirmelidir.”

Resim3.png

4. Reis Bey – Necip Fazıl Kısakürek

Resim4.png

Mesleğinde sadece maddi delillere inanan ve sadece somut delilleri dikkate alarak kararlar veren Reis Bey, bir gün hatalı bir hükümde bulunur ve bunun geri dönüşü yoktur. Bunun üzerine hakimlik mesleğinden ayrılır ve o güne kadar inandığı doğrularını yeniden değerlendirmeye başlar. Acaba soyut kavramların somut göstergeler üzerinde yer edinebilmesi mümkün müydü?

“Hangi masum, masumluğunu ispat için suçluyu bulmakla mükellef tutulabilir?”

5. Hoşgörü Üzerine İnceleme (Traité sur la tolérance)  - Voltaire

MÖ 399’da Sokrates, görüşleri nedeniyle mahkûm edilip öldürüldü. Bu olay hoşgörüsüzlüğün tarih boyunca doğurduğu adaletsizliklerin sonu olmadı. 1761 yılında Katolikliği bırakıp Protestanlığa geçen oğlunu öldürmekle suçlanan Fransız Papaz Calas, çıkarıldığı mahkemece idam cezasına çarptırıldı.

Calas’ın idamından etkilenen Voltaire, bağnazlığın adaletin teşkil etmesindeki engellerden biri olduğu düşüncesini Sokrates örneğiyle ileri sürmüştür. Yazdığı kitap ile bir hoşgörü kampanyası başlatan Voltaire, Calas Davasının yeniden görülmesini sağlamış ve öldürülmesinden 3 sene sonra Calas’ın suçsuzluğuna karar verilmiştir.

“Düşüncesini açıklayamadıktan sonra insanlar arasında hiçbir özgürlükten söz edilemez.”

(La Mort De Socrate – Jacques Louis Davis)

(La Mort De Socrate – Jacques Louis Davis)

6. Bülbülü Öldürmek (To Kill A Mockingbird) – Harper Lee

Siyahi olduğu için kasabada gerçekleşen korkunç bir suçu gerçekleştirmekle suçlanan adamı bütün tepkilere rağmen savunmaktan vazgeçmeyen bir avukat ve onun küçük kızı Scout… Küçük bir kız çocuğunun bakış açısıyla işlenmiş roman, eminiz ki size ırkçılık, adalet, eşitlik ve büyümek hakkında uzun uzun düşündürecek.

 

“Bir insanı, meseleyi onun yönünden düşünmeye alışmadıkça anlaman imkansızdır.”

Resim6.png

7. Yargı Sürecinin Doğası (The Nature of the Judicial Process) – Benjamin N. Cardozo

Uzun yıllar yargıçlık yapmış olan Cardozo, mesleği süresince başına gelen olayları ve sonuçlarında elde ettiği kazanımları eseri altında toplamıştır. Mesleğin ilk yıllarındaki tecrübesizliğini, sık sık maruz kaldığı kararsızlık hissiyatını, mantığı ve vicdanı arasındaki çatışmalarını ve yıllar sonucunda sahip olduğu birikimlerini metotlar ve çeşitli sosyal bilimler başlıkları altında incelemiştir. Özellikle genç hukukçular için onları bu alanda neler beklediğiyle alakalı fikir edinebilecekleri faydalı bir eser.

“Yargıcın uğraşı, bir anlamda kalıcı bir anlamdaysa gelip geçicidir. Onda iyi olan ne ise, o kalır. Hatalı olan ise, muhakkak ki yok olacaktır.”

Resim7.png

8. Devlet (Politeia) – Platon

Devlet, Platon’un adalet ve devlet düzeni hakkındaki görüşlerini ele almıştır. Eser; ideal devletin tanımını Platon’un hocası Sokrates’in düşünceleri ekseninde, diyaloglar yoluyla yapmıştır. Kitabı okurken kendinizi bir anda Sokrates’in yerinde, Kephalos ile yaşlılık hakkında yapılan bir konuşmanın içerisinde bulabilirsiniz. Eser, bugün bile hala cevabına ulaşamadığımız soruların bizden yüz yıllar önce yaşamış insanlar tarafından nasıl ele alındığını görebilmek ve cevapların dönemlere göre nasıl şekillendiğini keşfedebilmek için okunulabilecek en kapsamlı eserlerden biridir.

“Bence kanun koyarken güzellik, iyilik, doğruluk üstünde aldanmak, bir adamı yanlışlıkla öldürmekten çok daha ağır bir suçtur.”

Resim8.png
Bizi DeğerlendirinBayılmadımHarika değilİyiHarikaMuhteşemBizi Değerlendirin
bottom of page