top of page

Hukukta yabancı dil: hangi dilleri ögrenmeliyiz?

1. TÜRKÇE

F1.png

Türkçe dünyada en çok kullanılan dillerden biri. Bu nedenle anadilimiz olan Türkçe’nin avukatlık mesleği açısından da faydaları olacaktır. Avrupa’daki Türklerin göçmenlik, mirasçılık ve vatandaşlıkla ilgili davalarına bakabilir ve yurt dışındaki Türk şirketlerine danışmanlık hizmeti verebilirsiniz.

2. İNGİLİZCE

Dünyadaki iletişim ağının güçlenmesiyle İngilizce, iş hayatında en çok kullanılan dil haline geldi. İngilizce bilmenin sadece iş hayatında değil okurken de birçok faydasını görebilirsiniz. İngilizce yazılmış hukuk kaynaklarını okuyabilir, yurt dışında İngilizce eğitim veren üniversitelerde eğitim imkanına sahip olabilirsiniz. Yurt dışında master ve yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler, artık öğrencilerin ileri seviyede İngilizce bilmesini şart koşuyor. Bu nedenle yurt dışında eğitim almak veya uluslararası hukuk alanında çalışma isteyenler için İngilizce en önemli yabancı dil olarak karşımıza çıkıyor.

F2.jpg

3. ALMANCA

Hukuk fakültesi hocalarına,’’ hangi yabancı dili öğrenelim?’’ diye sorduğumuzda genellikle ‘’Almanca öğrenin’’ cevabını duyarız. Çünkü hukuk alanında İngilizce’den sonra en önemli dil olarak karşımıza Almanca çıkıyor. Hukuk alanında akademisyenlik düşünenler veya Borçlar Hukuku, Medeni Hukuk, Ceza Hukuku ve Ticaret Hukuku alanında çalışmak isteyenler mutlaka Almanca öğrenmeliler.

F3.jpg

4. FRANSIZCA

F4.jpg

AİHM’in merkezinin Fransa olması Fransızca’yı hukukta çok önemli hale getiriyor. İdare Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İnsan Hakları gibi kamu hukuku dallarında çalışmak istiyorsanız mutlaka Fransızca öğrenmelisiniz . AİHM’e yapılan bireysel başvurularda Fransızca yazılmış dilekçeler çok daha etkili oluyor.

5. İTALYANCA

İtalya, bilindiği gibi moda ve tasarımın başkenti.  Son dönemlerde oldukça popüler olan moda hukuku ve fikri ve sınai haklar gibi konularda çalışmak isteyenler açısından İtalyanca avantaj sağlayacaktır. Akademisyenlik düşünen öğrenciler açısından da İtalyanca oldukça önemli. Özellikle ceza hukuku alanında çalışmak isteyenler İtalyanca öğrenmeli.

F5.jpg

6. İSPANYOLCA

F6.jpg

İspanyolca bilmek Avrupa’da ve ABD’de çalışmak isteyenler açısından da faydalı olacaktır.  İspanyolca, hukuk alanında başlıca önerilen dillerden biri olmasa da dünyada en çok konuşulan dillerden biri. Özellikle İspanyolca konuşulan ülkelerle çalışmak isteyen hukukçular mutlaka İspanyolca öğrenmeliler.

7. RUSÇA

Rusya ve Türkiye’nin komşu ülkeler olması ve iki ülke arası ticari ilişkiler Rusça’nın önemini arttırıyor. Uluslararası ticaret alanında çalışmak istiyorsanız Rusça bilmek sizi bir adım öne taşıyacaktır. Rusça ve Arapça gibi dilleri bilmek jeopolitik konumumuz nedeniyle neredeyse tüm sektörlerde avantaj sağlamaktadır.

F7.jpg

8. JAPONCA

F8.jpg

Japonca, her ne kadar hukuk alanında sık kullanılan bir dil olarak karşımıza çıkmasa da ticaret alanında sık kullanılıyor ve önemi her geçen gün artıyor. Ülkemizde çok az hukukçunun Japonca bilmesi nedeniyle,  öğrendiğiniz takdirde size farklı iş imkanları sağlayacaktır.

9. ÇİNCE

Çince bilmek iş hayatında oldukça önemli. Öğrenmesi zor bir dil olan Çince’yi iyi derecede öğrendiğiniz takdirde özel sektörde büyük faydalar sağlayacaktır. Üstelik son dönemde Türkiye ve Çin arasındaki hukuki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla hakimlere Çince eğitimi verilmeye bile başlandı. Rusça, Arapça, Çince, Korece gibi diller her sektörde olduğu gibi hukuk alanında da öne çıkıyor.

F9.jpg

Her alanda olduğu gibi hukuk alanında da yabancı dil bilmek oldukça önemli. Öğrenmek istediğiniz dilin Almanca, Fransızca gibi sık tercih edilen diller olmasına gerek yok. Portekizce, Hollandaca gibi daha az kullanılan diller öğrenseniz dahi faydaları büyük olacak ve size farklı iş imkanları sağlayacaktır.

Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere. Hukuklu günler dileriz..

İçeriği DeğerlendirinBayılmadımHarika değilİyiHarikaMuhteşemİçeriği Değerlendirin
bottom of page