“N’apıcaksın Hukukta Yüksek Lisansı?”
Bizce bu cümleyi yeniden düşün! Çünkü hukukta yüksek lisansı yurtiçinde ya da yurtdışında yapmak sana hiç beklemediğin fırsatları getirebilir.
Nedir bu yüksek lisans?
Hukuk fakültesinde lisans eğitimi alırken hukukun teorik ve kanunlar üzerindeki açıklamalarına hakim oluyoruz. Ama lisans eğitimini bitirip de yüksek lisansa karar verdiğimiz zaman çoğunlukla aşina olduğumuz konulardan biri veya başka bir konuda derinleşmek isteyebiliyoruz. Aslında yüksek lisans eğitimine, istediğimiz alan üzerinde uzmanlaşmak ve daha fazla deneyim kazanmak için adım atıyoruz. Yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tezli yüksek lisans programları; iki dönem ders, iki dönem tez hazırlama aşamasından oluşmaktadır. Tezsiz programlar ise, üç dönem ders ve bunun sonunda proje hazırlama aşamasından oluşur. Her ikisinin sonunda da, jüriye yapılan sözlü tanıtımlarda ve sınavlarda başarılı olmak gerekir.
Hukukta Yüksek Lisans Nedir / Ne İşe Yarar?
Uluslararası kamu hukuku, uluslararası özel hukuk, ulusal kamu hukuku, ticaret hukuku, enerji hukuku… gibi birçok alanda uzmanlaşmak için yüksek lisans yapılabilmektedir. Hukukta yüksek lisans yapmak özellikle son zamanlarda artan hukuk fakülteleri ve hukuk fakültesi mezunları sebebiyle kimilerine göre bir zorunluluk olmuştur. Hukukun tarihi gelişiminden itibaren hukukçuların önemi yadsınamayacak olsa da, son zamanlarda artan hukukçu adayları arasından seçilen ve “tercih eden” olabilmek için yüksek lisans yapmak önemli bir hal almıştır.
Avantajları Nelerdir?
-Türkiye’de yüksek lisans: Kendi fakültenizde yüksek lisans yaparsanız akademik kariyer açısından sizin için yükselmenin birinci adımı olur. Ama farklı bir pozisyonda; örneğin bir şirkette yönetici olmak gibi bir hedefiniz varsa da bölüm dışı olarak işletme iktisat uluslarası ticaret gibi diğer sosyal bölümlerde yüksek lisans tercih edebilirsiniz. Avantajlarına gelince, bunları şöyle sıralayabiliriz:
-
Yüksek lisans yaptığınız konuda uzmanlığınız yüksek lisans diplomanızı tescillenmiş olmaktadır.
-
Özel şirketlerin bazı pozisyonları için yüksek lisans şartı da konulabilmektedir. O konudaki uzmanlığınız diğer kişilere karşı bir avantaj oluşturmaktadır.
-
Yaptığınız yüksek lisans, size, uzman olduğunuz konularda çalışırken daha yüksek maaş almayı sağlayabilmektedir.
-Yurtdışında yüksek lisans: LLM, yani Law Licence Masters anlamına gelen kavram; hukuk üzerine master yani yüksek lisans yapmış kişileri tanımlar.
-
Eğer hedefiniz bir uluslararası şirkete girmek ise; o şirketler sizden yüksek lisans diploması isteyebileceği gibi, uluslararası bir pozisyon için çalışmanız gerekiyorsa da bu yüksek lisans diplomasını yurtdışından (özellikle de şirketin merkezinin bulunduğu ülkeden) almış olmanızı bekleyebiliyorlar.
-
Başka bir ülkeye gitmek için kullanılabilecek en mantıklı ve olası yol yurtdışı eğitiminden geçer. Üstelik yüksek lisansın süresi normal bir yurtdışı tatilinden hayli hayli fazla olacağı için bu sayede eğitime gittiğiniz ülkenin kültürünü ve yerel geleneklerini daha iyi anlayabilme fırsatı bulabilirsiniz.
-
Bir yabancı dile ne kadar hakim olduğunuzu düşünseniz de pratikte işlerini öyle yürümediğini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden öğrendiğiniz yabancı dilin konuşulduğu ülkelere gitmek ve orada uzun süre kalmak için en mantıklı yollardan biri yurtdışında yüksek lisans yapmaktır.
-
Yurtdışında yapmış olduğunuz yüksek lisans tıpkı yurt içinde yapmış olduğunuz gibi size yüksek maaş sağlayabilmektedir. Ancak yüksek lisansını yurt dışında yapılanlar gerek yabancı dil yetkinliği, gerekse diğer koşullar dikkate alındığında daha çok tercih edilmektedir.
-
Türkiye genellikle Avrupa ülkelerinin hukuk sistemlerini kullandığından hukuk sistemimizin temelini yerinde görmek size ekstra bir fayda sağlayacaktır.
-Yüksek lisans yapabileceğiniz ülkeler ve ortalama yüksek lisans fiyatları:
-
Almanya: 150 - 500 Euro
-
Hollanda: 6.000 - 10.000 Euro
-
İsviçre: 1.300 - 2.500 İsviçre Frangı
-
İngiltere: 14.000 - 28.000 Pound
-
İtalya: 156 - 3.000 Euro
-Yüksek Lisans Yapabileceğiniz Alanlar:
-
İnsan Hakları Hukuku
-
Enerji Hukuku
-
Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları
-
Ceza Hukuku
-
Tezli Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı (Başkent Üniversitesi)
-
Tezsiz Sağlık Hukuku Yüksek Lisans Programı (Başkent Üniversitesi)
-
Tezli Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı (Başkent Üniversitesi)
-
Tezli Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı (Başkent Üniversitesi)
-
Tezsiz Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programı (Başkent Üniversitesi)
-
Tezli Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı (Galatasaray Üniversitesi)
-
Tezli Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı ( Galatasaray Üniversitesi)
-
Tezsiz Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programı (Bilkent Üniversitesi)
-
Tezli ve Tezsiz Avrupa Birliği Hukuku - Türkçe ve İngilizce (Marmara Üniversitesi)
*Burada sayılan programlar ve konular sadece örnek niteliğindedir. Buranda verilenlerle sınırlı kalmayıp dünyanın her yerindeki programlara bakabilirsiniz. Ayrıca yukarıda bahsedildiği üzere lisans eğitiminizi tamamladığınız bölümün yüksek lisans programları ile bağlı kalmak zorunda değilsiniz.
Dünya nüfusunun ve hukukçuların artması sebebiyle hukukçu adayları , her geçen gün kendini geliştirebilmenin ve diğerlerinden bir adım önde olmanın yollarını aramaktadır. Fakülte içinde bir ortalamanın yüksek olması ve sosyal bir öğrenci olmak her zaman sizi bir adım öne taşımayabilir. İşte yüksek lisans, her belirlediğiniz konu için yükselmenize yardımcı. Gerek akademik, gerekse uzman olarak farkedilmek istiyorsanız yüksek lisans eğitimi tam size göre.