HUKUK FAKÜLTESİ 1. SINIFTA HAYATTA KALMA REHBERİ
Sevgili hukuk öğrencisi, zorlu bir sınav sürecini geride bıraktın ve kazanması zor bir fakülteyi kazandın. Öncelikle seni tebrik ederiz ve kitaplığındaki test kitaplarını çıkarıp kalın hukuk kitaplarına yer açmanı öneririz. Çünkü önümüzdeki dört sene bol bol okumakla geçecek.
Dört senelik lise hayatını geride bıraktın ve artık üniversitelisin. Heyecanlı bir kampüs hayatı ve hukuk-1 amfisi seni bekliyor. Ancak hukuk fakültesinde okumak kolay değil. Kalabalık amfi, tuğla gibi kitaplar, fotokopicide geçirilen saatler derken ne yapacağını şaşırmış halde misin? O halde bu hayatta kalma rehberi senin fakültedeki en yakın arkadaşın olacak.
1. Amfide hemen arkadaş edinmeden önce biraz gözlem yapmayı dene.
Fakültenin ilk döneminde edinilen arkadaşlıklar maalesef çoğu zaman kalıcı olmuyor. Arkadaş edinmeden veya bir gruba girmeden önce onları biraz tanımaya çalış. Üniversiteler her sene tüm şehirlerden ve kültürden binlerce öğrenciyle dolup taşıyor. Eminiz ki sene sonuna dek kendine uygun bir arkadaş grubu bulacaksın. Bu konuda öğrenci kulüpleri sana çok yardımcı olabilir.
2. Okuldaki hukuk, münazara gibi topluluklarda aktif rol almaya çalış.
Herhangi bir öğrenci topluluğuna katılmak üniversite hayatının daha eğlenceli hale gelmesini sağlayacak. Kalabalık amfide arayıp bulamadığın samimi dostlukları bu topluluklarda bulabilirsin.
Sıkıcı derslerden çıkıp koşa koşa çalışmasına gideceğin ve online dönemde de aktif olan sevdiğin bir topluluk bulmanı öneririz. Hukuk ve siyaset gibi mesleki topluluklarda ileride ne yapacağına dair fikir edinebilir; kurgusal meclis, münazara gibi topluluklarda ise ifade ve konuşma becerini geliştirebilirsin. Unutma üniversite hayatı sadece derslerden ibaret değil.
3. Hocaların asistanları ile aranı iyi tut.
Hukuk söz konusu olunca yaşını almış ve tecrübeli hocalarımızdan ders almak bizim için çok değerli. Ancak, çoğu zaman sınav kağıtlarını hazırlayanların ve okuyanların hocaların asistanları olduğu da bir gerçek. Bu nedenle asistanlarla aranı iyi tutmaya bak. Sınavla veya dersle ilgili yaşadığın sorunlarda sana onlar yardımcı olacak.
4. Mutlaka sınavlardan önce okulun fotokopicisine gidip çıkmış soruları al.
Bizden sana tavsiye, hukuk fakültesinde hocalarımız her sene çok benzer soruları sorup, tüm soruları ezberlememize rağmen yine de düşük notlar vermeyi severler. Her dersle ilgili notlar ve çıkmış sorular okulun fotokopicisi tarafından mutlaka çoğaltılmıştır. Onları okumadan Anayasa hukuku ve medeni hukuk vizesine girme.
5. Klasik sınavlarda cevaplarını hukuk dilinde yazmaya çalış.
Henüz yeni bir hukuk öğrencisi olarak hukuk diline hakim olmaman normal. Ancak, klasik sınavlarda hukuk dilini doğru kullanmadıysan cevabın doğru olsa dahi yüksek puan alamayabilirsin. Olabildiğince çok pratik olay çöz ve ders kitaplarını oku. Üst sınıflardan, hocanın istediği yazım stilini öğren. Bunları yaparken zevk almaya bak, ileride saygın bir hukukçu olacaksın. Bu nedenle hukuk terimlerine bir an önce hakim olman gerekiyor.
6. Ortalamanı henüz birinci sınıftayken çok yüksek tutmaya bak.
Bu tavsiyeyi üst sınıflardan çok kez duymuşsundur. Hukuk fakültesinde sınıf geçtikçe derslerin sayısı artıyor. Medeni usul, ceza özel, icra-iflas derken ortalama çoğu öğrenci için yalan oluyor. Eğer yüksek lisans veya akademisyenlik düşünüyorsan ortalamanı henüz 1. sınıfta dersle ağırlaşmamışken yüksek tutmaya bak. Ancak düşükse de üzülme. İleride bir avukatlık bürosunda işe başlarken veya hakimlik-savcılık, noterlik sınavlarına girerken ortalamanın pek de bir önemi olmuyor.
7. Felsefe, Türk Dili, İnkılap gibi seçmeli derslerden yüksek almaya çalış.
Henüz 1. Sınıfta medeni hukuk, Anayasa, hukuka giriş gibi alan derslerinden A ile geçmen biraz zor olabilir. Ortalamanı yüksek tutmak istiyorsan seçmeli derslere de çalışmalısın. Hem alan dersleri kadar okumanı gerektirmez ve hem de genelde sınavları kolay olur.
8. Anayasayı en az bir kez baştan sona kadar oku.
Tüm kanunlar Anayasayla uyumlu olmalıdır. Anayasa, ülkedeki hukuk düzeninin kurallarını ve sınırlarını belirleyen soyut ve genel nitelikte bir kanundur. Anayasayı okumak hem kanunları daha kolay anlamanı sağlayacak hem de hukuk konusundaki özgüvenini arttıracak. Henüz fakülteye yeni başlamışken, Anayasayı baştan sona kadar okursan kamu hukuku derslerinde sana büyük kolaylık sağlayacaktır.
9. Bir arkadaş grubu edin ve birlikte gezi planları yapın.
Genelde 2. Dönemin başlamasıyla şekillenen arkadaş grupları, üniversite hayatının belki de sana katacağı en güzel şey olacak. Yıllar geçse de bitmeyen dostluklar edineceksin. Dediğimiz gibi üniversite hayatı sadece derslerden ibaret değil. Arkadaş grubunla birlikte şehir dışı gezileri planlayabillir veya okuduğunuz şehri birlikte gezebilirsiniz. Hatta birlikte Erasmus’a başvurup yurt dışı planları yapabilirsiniz.
10. Online dönemde olduğun için üzülme.
Lütfen üzülme taze hukuk öğrencisi, bu günler de geçecek.. Dönemin online olması aktif olamayacağın anlamına gelmiyor. Online etkinlikler düzenleyen aktif bir öğrenci topluluğun katılıp arkadaş edinebilir veya sınıf grubundaki arkadaşlarınla zoom üzerinden oyun geceleri düzenleyebilirsin. Hukuk fakültesinin 4 sene olduğunu unutma, gezmek, eğlenmek ve insanlarla tanışmak için önünde daha 3 senen var.
BONUS: Hukuk ve Genç Düşünce’nin eğlenceli içeriklerini takipte kal, ayrıca ödevlerin için de sitedeki makalelerden yararlanabilirsin.
Hukuk ve Genç Düşünce Türkiye’deki ilk sosyal hukuk platformlarından biri. Sitemizde birbirinden farklı bir sürü içeriğe ulaşabilirsin. Hukuk hakkında ilginç bilgiler edinmek için de İnstagram hesabımızı takip edebilirsin. Yayınlanmasını istediğin yazılarını veya içerik fikirlerini mail adresimize gönderebilirsin.
Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere. Hukuklu günler dileriz..